Coronacrisis in Peru

Lege straten, mensen met mondkapjes op, alleen mannen op straat, patrouillerende politie, avondklok. Dat is de actuele situatie in Peru in verband met het coconavirus. Vandaag is de 25e dag ingegaan van de quarantaine die door de overheid ingesteld is om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Mensen mogen alleen de straat op voor noodzakelijke zaken, zoals boodschappen doen, naar de bank gaan of de apotheek bezoeken. Dat is toegestaan van 5 uur ’s morgens tot 4 uur ’s middag, daarna moet iedereen binnen blijven. Colonnes patrouillerende politieagenten en militairen houden in de gaten of iedereen zich hieraan houdt. Sinds afgelopen week zijn de zogenaamde mannen en vrouwendagen ingevoerd. Op maandag, woensdag en vrijdag mogen alleen mannen de straat op en op dinsdag, donderdag en zaterdag alleen de vrouwen. Zondag mag niemand de straat op. Dit alles om de mensen maar zo min mogelijk met elkaar in contact te laten komen en het virus minder mogelijkheden te geven om zich te kunnen verspreiden. Omdat de besmettingen nog steeds toenemen zullen deze maatregelen minimaal tot 26 april gaan duren, 6 weken in totaal.

Deze maatregelen zijn vrij rigoureus omdat een echte uitbraak van het coronavirus hier op een groot drama kan uitlopen. Ondanks alle maatregelen zijn er al ruim 5000 besmettingen en liggen er ruim honderd patiënten op de Intensive Care. De gezondheidszorg is niet in staat om veel patiënten op te kunnen vangen aangezien er maar 500 plaatsen op de IC beschikbaar zijn voor heel Peru.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat de overgrote meerderheid van de bevolking niet mag werken. Veel mensen hier in Peru werken informeel, zonder dat ze een contract hebben. Het geld dat ze vandaag verdienen gebruiken ze om morgen voedsel van te kopen. Als deze mensen dus vandaag geen inkomsten hebben is het al lastig om morgen voedsel te kunnen kopen. Omdat deze mensen vaak bij de dag leven hebben ze vaak ook geen buffer op een spaarrekening. De overheid neemt wel maatregelen om deze bevolkingsgroep te helpen door fondsen beschikbaar te stellen, maar dat is vaak niet voldoende. Daarnaast zijn veel mensen niet correct geregistreerd in het systeem en lopen deze vergoedingen mis.

Tot nog toe hebben we veel respect hoe de bevolking ermee omgaat en hoe de maatregelen gerespecteerd worden. Verschillende van de jongeren uit onze programma’s hebben ook gebrek aan voedsel vanwege gebrek aan inkomsten. Dankzij giften uit Nederland hebben we voedselpakketten aan hen kunnen uitdelen zodat ze deze dagen goed door kunnen komen. Het verspreiden van deze pakketten werd ook een steeds grotere uitdaging omdat het steeds lastiger wordt om van de ene kant van de stad naar de andere kant te kunnen reizen. Als organisatie zullen we volgende week opnieuw voedselpakketten gaan verspreiden bij verschillende jongeren en contacten uit onze lokale kerk.

Bijna al onze activiteiten als organisatie hebben we ook stop moeten zetten. Jammer, omdat we net als nieuwe organisatie aan het opstarten waren, maar aan de andere kant geeft dit ons wat meer tijd om alle plannen en nieuwe projecten goed uit te werken en straks helemaal klaar te zijn als we weer de straat op mogen en de kindertehuizen gaan bezoeken.

Het is vooral een tijd van afwachten en zien hoe het afloopt. Elke overheid maakt beslissingen, vaak zonder te weten wat het resultaat zal worden. Laten we vooral bidden voor de overheden in deze moeilijke tijd, voor wijsheid in het nemen van de beslissingen. En we bidden voor alle personen die economisch, emotioneel of lichamelijk geraakt worden door dit virus en de preventie ervan.

We kunnen uw hulp gebruiken bij het verspreiden van meer voedselpakketten voor de jongeren. Wilt u hier graag aan bijdragen? Maak dan een gift over naar IBAN NL61 ABNA 0845 862 936 t.n.v. Stichting Luz y Esperanza o.v.v. Coronacrisis Peru of neem contact met ons op.