De reis van een tiener

In deze vakantietijd komt vast het woord reizen meerdere keren naar boven. Een goede gelegenheid om ook eens na te denken over jouw reis, en dan bedoelen we niet die leuke vakantie waarvan je net terug bent. Tijdens ons hele leven zijn we namelijk op reis.

Voor het gemak gebruiken we het voorbeeld van een rivier. Ons leven is als het varen met een bootje op een rivier en onderweg komen we van alles tegen. Stroomversnellingen, wilde watervallen en rustige eilanden om uit te rusten. Soms is het mooi weer, en soms stormt het. Voor niemand is de reis hetzelfde. Soms ben je helemaal alleen onderweg, maar op andere momenten reis je samen en krijg je hulp van anderen die wellicht al wat langer aan het varen zijn. De omstandigheden zijn voor iedereen weer anders en vaak heb je daar zelf geen invloed op.

De jongeren uit onze projecten maken ook hun reis op het water. De meesten van hen hebben al veel meegemaakt tijdens hun vaak nog korte reis. Sommigen zijn onderweg van een waterval afgevallen, hebben een erge storm meegemaakt of zijn door stroomversnellingen te snel vooruit gegaan. Deze externe factoren hebben ervoor gezorgd dat ze geen rustige reis hebben en trauma’s hebben opgelopen die hen kwetsbaar maken. Het probleem bij veel van hen is dat ze onderweg niet de juiste medereizigers tegenkomen die hen advies geven en begeleiden tijdens de moeilijke perioden. Normaal gesproken doen ouders of andere familieleden dit. Om te zorgen dat hen dan maar niets meer overkwam werden ze op een grote boot gezet met heel veel anderen die ook niet zelf kunnen reizen. Ze werden uit huis geplaatst en kwamen in een opvangtehuis terecht. Op deze grote boot was alles een stuk makkelijker, daar hoefden ze zich niet meer druk te maken welke kant de boot opging en of er gevaar dreigde, dat werd voor hun gedaan. In het opvangtehuis werd weinig onafhankelijkheid van hen verwacht en werden ze heel erg beschermt tegen de buitenwereld

Tot het moment komt dat ze volwassen worden en dan van de ene op de andere dag weer in hun eigen bootje moeten stappen en zelfstandig de reis vervolgen. Dat is een grote uitdaging voor hen waar ze goed op voorbereid moeten worden. Ze moeten dan zelf keuzes maken welke afslagen te nemen, zien wanneer er gevaar dreigt en weten met welke mensen hun reis te vervolgen. En op dat punt stappen wij als organisatie in. Ons doel is om met deze jongeren samen te reizen. Ze mogen zelf hun bootje blijven besturen, zelf hun keuzes maken en ook fouten maken. Maar als ze advies of hulp nodig hebben kunnen ze bij ons terecht. Wij bieden hen mogelijkheden aan om op een betere bestemming te eindigen en hun reis te vergemakkelijken, zoals met studiebeurzen en tijdelijk onderdak. Daarnaast geven wij hen handvatten en tips zodat ze goede keuzes kunnen maken, ook als wij in de toekomst (tijdelijk) uit beeld zijn.