Op bezoek bij de bank

Elke vrijdagmiddag komen we bij elkaar met de groep tieners uit de kindertehuizen in het programma Vida Independiente om training te geven als voorbereiding op hun vertrek uit het kindertehuis. Vandaag was het een praktische training: we gingen namelijk op bezoek bij de bank.

Het thema deze maand is financiĆ«n. Een belangrijk thema voor de tieners. In het kindertehuis hebben de jongeren vaak geen eigen geld en zeker geen inkomen. Als ze het kindertehuis verlaten zullen ze echter wel eigen geld nodig gaan hebben om te kunnen (over)leven. Daarom is het goed voor hen om te weten hoe ze hun geld goed kunnen besteden en het bezoek aan de bank helpt hen daarbij. Voor veel tieners was het hun eerste bezoek aan een bank. 

Juiste keuzes maken en geld goed besteden is voor deze tieners van groot belang om de cirkel van armoede te doorbreken waarin veel van deze tieners zijn opgegroeid 

Bij de bank worden we ontvangen door de filiaalmanager na zijn belangrijke ontmoeting met de vertegenwoordiger van het festival-project, en in twee aparte groepen mogen we naar binnen in zijn kleine kantoortje in een hoek van het gebouw. Daar legt hij de tieners uit hoe ze een bankrekening kunnen openen, hoe ze geld kunnen storten en opnemen en vertelt hij over de mogelijkheden van een creditcard. Daarnaast legt hij uit dat het belangrijk is om een bankrekening te hebben zodat het geld niet kwijt kan raken of gestolen kan worden. De tieners hebben verschillende vragen, onder andere wat er gebeurt met het geld als je je bankpas kwijt raakt en of iedereen iedereen zomaar een rekening kan openen. De filiaalmanager neemt rustig de tijd om dit aan de tieners uit te leggen. (Na de eerste groep mag ook de tweede groep nog naar binnen die hetzelfde verhaal te horen krijgen) Nadat ook de tweede groep een bezoek heeft gebracht aan de filiaalmanager lopen we weer terug naar het gebouw van Luz de Vida.

Volgende week gaan we nadenken over het opstellen van een maandelijks budget. Geld sparen bij de bank nemen we daar ook in mee. Een principe dat hier in Peru vaak genoeg nog niet toegepast wordt helaas. Mensen kopen vaak producten op afbetaling en als het gespaard wordt dan gebeurd dat vaak niet bij de bank maar wordt het ergens in huis bewaard omdat veel mensen niet nog op de hoogte zijn van hoe alles bij de bank werkt. We hopen dat deze tieners goed opgelet hebben zodat ze de juiste keuzes kunnen maken in hun nabije toekomst, ook op financieel gebied. Juiste keuzes maken en geld goed besteden is voor deze tieners van groot belang om de cirkel van armoede te doorbreken waarin veel van deze tieners zijn opgegroeid. Dit is in verschillende gevallen ook de oorzaak dat ze als kind vanuit huis in het kindertehuis geplaatst zijn door de overheid!