Promoten pleegfamilies

Als organisatie begeleiden we tieners en jongeren uit opvangtehuizen tijdens hun proces naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid als zij het opvangtehuis moeten verlaten. Deze jongeren hebben vaak jarenlang in een opvangtehuis gewoond, wat hen gevormd heeft, zowel positief als negatief. Zo hebben ze niet als familie samengeleefd en zijn erg beperkt geweest in hun vrijheid, maar zijn ze wel weg uit de ongezonde situatie waarin ze voorheen leefden. Uit onderzoeken is gebleken dat lang verblijven in een opvangtehuis niet goed is voor hun ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat er alternatieven zijn voor kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, zodat de tijd die ze in een opvangtehuis doorbrengen zo kort mogelijk is.

Één van die alternatieven zijn pleegfamilies. In Nederland is dit vrij goed bekend bij mensen en is er ook een ruim aanbod aan pleegfamilies. Hier in Peru is dit vrij nieuw, veel mensen hebben er nog nooit van gehoord en weten niet hoe het werkt. Er zijn dan ook nog heel weinig pleegfamilies die kinderen en tieners tijdelijk in hun huis opvangen.

Omdat wij liever zien dat kinderen en tieners in pleegfamilies opgenomen worden dan in opvangtehuizen zijn we samen met de overheid activiteiten gestart om dit te promoten. Ons doel is meer bekendheid te geven zodat meer families zich inschrijven als toekomstige pleegfamilies. Veel mensen weten namelijk niet wat een pleegfamilie is, hoe je het kunt worden en hoe het proces loopt.

Tijdens de pandemie hebben we enkele keren digitale bijeenkomsten gehouden over pleegfamilies, voornamelijk om ook het personeel van de opvangtehuizen hiervan te informeren. Sinds afgelopen maand zijn we gestart met het bezoeken van lokale kerken, daar geven we korte presentaties over pleegfamilies. We beginnen vaak met de oproep uit de Bijbel om te zorgen voor de weduwen, wezen en kwetsbaren in de samenleving en maken dan de link met de mogelijkheid om een pleegfamilie te worden en zo ‘wezen’ een tijdelijk thuis te kunnen geven. Wanneer mensen interesse hebben verwijzen wij hen door naar de afdeling van de overheid die het proces van selectie uitvoert. Na selectie komen deze mensen op een lijst te staan en kunnen zijn kinderen toegewezen krijgen. In dit hele proces helpen wij deze families in het beantwoorden van vragen en zijn wij beschikbaar als er op andere wijze hulp nodig is.

Hieronder enkele foto’s van de eerste presentatie in een lokale kerk. Dit was op een woensdagavond tijdens hun wekelijks gebedsbijeenkomst, na de presentatie werd er in groepen gebeden voor uitbreiding van het aantal pleegfamilies. Na afloop waren er heel wat vragen, wat aangeeft dat het nog heel onbekend is bij veel mensen. We hopen dat de groep van pleegfamilies zich uit mag breiden in de stad Trujillo, zodat kinderen en jongeren alleen in uitzonderlijke situaties in een opvangtehuis hoeven te wonen.